top of page

YETİŞKİNLERDE ÖFKE KONTROLÜ

 

Öfke bir davranış deÄŸil fizyolojik özellikleri olan bir duygudur. 

Öfkenin altında yatan farklı duygular olabilir; kaygı, üzüntü, incinmişlik, güvensizlik, savunmaya geçme ihtiyacı vb.

Ä°nsan iliÅŸkilerinde yaÅŸanan pek çok sorun, uygun biçimde ifade edilmemiÅŸ öfkeden kaynaklanmaktadır. 

Uygun biçimde ifade edilmeyen öfke kişiler arası ilişkilerde olduğu gibi fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Bunlar arasında kalp krizi, baş ağrıları, dolaşım sorunları, mide problemleri, duygusal sorunlar, kaygı, depresyon vb. bulunmaktadır.

Öfkeyi doÄŸru biçimde ifade etme becerisine öfke kontrolü denilmektedir. Öfkeyi bireyin kendisi ve çevresi için zarar vermeyecek bir ÅŸekilde, saldırganca olmayan ve ÅŸiddet içermeyen bir tutumla ifade etme becerisidir. 

Öfke Sinyallerinin farkında olmak öfke kontrolünün önemli bir adımıdır; Yüz kızarması, gergin kaslar, hızlı kalp atışları, nefes alıp verme hızında farklılık öfkenin sinyallerinden birkaçıdır.

Öfkenizi Tetikleyen Ortamlar/Durumların farkında olmak diÄŸer önemli bir adımdır;  Araba kullanmak, acelenizin olması, alışveriÅŸ yapmak, iÅŸyerinde olmak, kalabalığın ortasında olmak vb.

 

ÖFKE KONTROLÜ YÖNTEMLERİ

 

Ortamdan UzaklaÅŸmak

Sizi geren, strese sokan ortamdan uzaklaÅŸmak, sakinleÅŸmek

 

GevÅŸeme

Burundan derin nefes almak ve kişinin kendini çok rahat hissettiği bir ortamı hayal etmek

Yoga, meditasyon, masaj gibi yöntemler kullanmak

 

Bilişsel Yeniden Yapılandırma

Öfkelenmiş insanların düşünceleri gerçekçi değildir. Kötümserdir. Düşünce sistemimizi ve dilimizi daha gerçekçi hale getirmektir.

 

Problem Çözme

YaÅŸanılan öfkeden ziyade soruna çözüm bulmaya odaklanmaktır. 

 

Ä°letiÅŸim Becerilerini GeliÅŸtirmek

Dur-Düşün-Hareket Et yöntemi ile yavaÅŸlamak ve cevaplarınızı düşünmektir. Aklınıza ilk gelen ÅŸeyi söylemeyin, ne söylemek istediÄŸinizi sakin ve dikkatlice düşünün. Aynı zamanda diÄŸer kiÅŸinin söylediklerini cevap vermeden dikkatlice dinleyin. Ã–fkenin altında yatanı dinleyin.

 

Mola Vermek

Kendinize bir mola vermek. Gün içinde özellikle stresli olacağını bildiğiniz saatlerde sadece kendiniz için kullanabileceğiniz bir zaman ayırmak.

 

Uzm. Psikolog & Psikolojik Danışman Pelin Üster (MBA)

 

 

 

bottom of page